Beth Mekoşeşli Kaiphas

0
70

Kaiphas ve Pilatus, yıllar içinde pekişmiş, iktidar bilincine sahip bir ikilidir. Beth Mekoşeşli Kaiphas, vaktiyle bir ruhani liderin kızıyla evlendiği için kariyer yapmıştır. 12 yıldır en yüksek dinsel makamı elinde bulundurmaktadır. Kasım 1990′da, bugünkü Kudüs Eski Şehrinin güneyindeki barış ormanında yapılan çalışmalarda Kaiphas ailesinin mezarı bulunmuştur.

İsrailli arkeolog Zvi Greenhut ve antropolog Joe Zias, İsa’dan sonraki ilk yüzyılda sürekli definler için kullanılan, Sion Dağına bakan mezarı incelediler. Toplam 63 iskelet buldular. Bunlar Yahudilerin bir zamanlar, ölülerinin etleri çürüdükten sonra kemiklerini koydukları, kireçtaşından oyulmuş 12 tabuta yerleştirilmişti.

Şimdiye dek bulunan en özenli kemik muhafazalarından biri, bizzat Kaiphas’ın adını taşımaktadır. Greenhut’la Zias onun içinden üç çocuğun, genç bir erkeğin, yetişkin bir kadının ve 60 yaşlarında muhtemelen ruhani bir liderin iskeletlerini çıkardılar.

Pontius Pilatus, 26 yılından beri Praefectus Iudaeaedir. O bir equesdir, bir şövalye, Romanın en yüksek ikinci toplumsal tabakasına mensuptur. Atalarından biri, Iulius Caesar’ı öldüren suikastçılardandır. Sahil yöresi Kaisereiada bir sarayda ikamet eder ve ancak, örneğin Pesah Bayramı gibi özel nedenlerle Kudüs’e gider.

Pilatus pes eder

Pilatus, dediğini dedik, rüşvete açık, zorba, sert, soyguncu ve acımasız biri olarak geçer. İmparatorun altın varaklı resimlerini Kudüs’e getirttiği söylenir. Nefret edilen portreler orada kalabalığın öfkesini öyle kabartır ki, Kaisereiadaki protestocular Kudüs’te bu resimlere göz yum-maktansa idam edilmeyi tercih ettiklerini belirtirler. Sonunda Pilatus pes eder. Görev süresi boyunca en az bir isyanı kanlı bastırttığı ve katliam emri verdiği de söylenir.

Pilatus, sürdürdüğü zorbalıklarından dolayı 36 yılında görevinden alınıp Roma’ya çağrılır, orada mahkemeye çıkacaktır. Ancak Pilatus hesap vermek zorunda kalmadan, imparator ölür. Ardından yargılanması sonuçlanamaz, Pilatus tarih sahnesinden silinir.

Kaiphas da 36 yılında görevinden alınır (Kudüs’te kimin ruhani lider olacağını Romalılar belirlemektedir) – bu da, her iki adamın kaderlerinin ne kadar iç içe geçmiş olduğunun bir belirtisidir.

Tapınak’taki hakaretten sonra, İsa’yı ortadan kaldırmak isteyen Kaiphas olsa gerek, çünkü bu eylem doğrudan ona yöneliktir. Ama idam kararlarını yalnızca Pilatus verebilmektedir. İsa’nın neden hemen tutuklanmadığı -sonuçta Yahudi Tapınak polisinin birlikleri kutsal mekânda nöbet tutmaktadır- belli değildir. Belki kargaşada kaçmayı başarır, belki de Kaiphas onu halkın önünde tutuklamaktan çekinir, çünkü Kudüs’ün alevlenen ortamında isyan çıkmasından korkar.

Read More about Kudüs’teki evler yığınından

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz