Öte yandan İsa bu eylemden sonra ölüm tehdidi altında olduğunu biliyor olmalı. Dinbilimciler, üst katında müritleriyle son yemeğini yediği, Bethanya’daki handa söylediği sözlerin, «insanlık tarihinin en sık tekrarlanan, gizemini en sıkı koruyan ve en yoğun yorumlanan sözleri» olduğunu belirtmişlerdir. İsa’nın gerçekte ne anlattığını, hangi kehanetlerde bulunduğunu ya da neleri emrettiğini artık ayrıntılarıyla aydınlatmak mümkün değildir.
Kesin olan tek şey, İsa’nın ölüm karşısında müritleri arasında ittifak kurduğu ve onlara Tanrı Krallığı’nın yakın olduğu kehanetinde bulunduğudur. Yine kesin olan, İsa’nın Celile’ye dönmeyi ve Kudüs’te ortalık yatışana kadar beklemeyi düşünmediğidir. Bunun yerine, dua etmek için bir kez daha, Tapınak’ın doğusundaki Kidron Vadisi’nde bulunan Getsemani Bahçesi’ne gider. Orada Tapınak polisinin bir birliği tarafından tutuklanır. Gece yarısıdır. Hâlâ 15 saat vardır.
Tapınak polisi
Belki işin içine ihanet girmiştir. Belki Yahuda onu gerçekten de 30 gümüş para karşılığında ruhani lidere satmış ya da hayal kırıklığından ele vermiştir. Belki Yahudanın hizmetleri sayesinde Tapınak polisi İsa’yı nerede arayacağını bilmiştir; hatta belki kimi araması gerektiğini: Sahte sevgi gösterisi, İsa’nın şimdi bile Kudüslülerce tanınmadığının, kimliğini belirlemek için yardımcılara ihtiyaç duyulduğunun belirtisi değil midir?
Tutuklu hemen yaka paça Kaiphas a götürülür, ya ruhani liderin şehrin yukarı kesimindeki mülküne ya da Xystos Meydanı yakınlarındaki Sanidrin’in toplantı binasına. Burada Kaiphas ve 71 kişilik Sanidrin’in en azından bir bölümü beklemektedir. Rahipler, soylular ve âlimlerden oluşan Yahudi Senatosu birkaç Ferisi üye barındırsa da, Sadukilerin egemenliği altındadır.
Kaiphas olayı bir an önce çözüme kavuşturmalıdır. Ortalığın ağarmakta olduğu o günün akşamında boruların yankılanması, Şabat’ın başladığını ilan edecektir – ve Pesah Bayramı’nın başladığını. Ondan sonra idamlar dini açıdan murdar sayılır. Ancak Sanidrin in ağır suçlarda hüküm verme yetkisi yoktur. Bu nedenle ruhani lider bir iddianame hazırlatır. İsa’nın kendini Mesih ilan ettiği ya da en azından öyle olduğunu inkâr etmediği sorgulama yalnızca bu amaca hizmet eder.
Birkaç saat sonra Tapınak polisi tarafından muhtemelen Herodes Sarayına götürülür; Pilatus’un ikamet ettiği saray bugünkü Yafa kapısındadır. İddianamedeki suçlama dini değil, siyasidir: Roma’ya karşı ayaklanma.
Romalı resmi görevliler genellikle sabah erkenden adliyede hazır bulunurlar. İsa da günün ilk ışıklarıyla birlikte zincirlenmiş halde Pilatus’un karşısına çıkarılmış olsa gerek – muhtemelen, Pilatus’un bemdda, yargıç koltuğunda oturduğu sarayın ön meydanında. Romalı vatandaşlar, resmi görevlilerin kararlarına karşı imparatora temyiz başvurusunda bulunabilirler, bu ayrıcalığa sahip olmayan tebaa içinse ilki aynı zamanda son mercidir. İsa için de.
Read More about Beth Mekoşeşli Kaiphas